Heb jij al bluetooth oortjes

Bluetooth oortjes: we hebben er allemaal wel eens van gehoord en misschien heb je er ook al wel eens het een en ander mee gehoord. Wellicht ben jij zelfs een van die early adopters die al vanaf moment één met de kenmerkende, vaak witte, oortjes zonder draad over straat gaat. Maar wat zijn nou eigenlijk de grote voordelen van bluetooth oortjes waardoor deze gadgets zo snel het straatbeeld veroverd hebben? En wat is bluetooth eigenlijk ook alweer? We gaan op zoek naar de antwoorden en bespreken daarbij belangrijke en veelvoorkomende vragen zoals wat nou eigenlijk echt de voordelen zijn van draadloos over een kabeltje, hoe het zit met de levensduur van de batterij en of die bluetooth oortjes inmiddels al wat betaalbaarder aan het worden zijn!

Bluetooth?

We beginnen bij het fenomeen Bluetooth. Bluetooth is namelijk de technologie die draadloos muziek luisteren mogelijk maakt op je telefoon, tablet of computer. Maar eigenlijk doet Bluetooth nog veel meer. Vernoemd naar de Scandinavische koning Blauwtand die bekend stond als verbinder, is Bluetooth een technologie die in potentie alles kan verbinden. Bluetooth is overigens ontwikkelt door het Zweedse bedrijf Ericsson, later bekend van Sony-Ericsson. Vandaar de link met Scandinavië. Het is een uitermate gemakkelijke en betrouwbare technologie die draadloos verbinden eigenlijk vanzelf doet gaan. We zien deze technologie dan ook steeds meer een opmars maken in en rondom het huis, voor veel meer toepassingen dan alleen maar bluetooth oortjes.

De voordelen van bluetooth oortjes

De voordelen van deze moderne maar inmiddels toch ook alweer lang meegaande technologie uiten zich misschien wel het duidelijkst wanneer we het hebben over oordopjes voor het luisteren van muziek, podcasts of het voeren van handsfree telefoongesprekken. Het grote voordeel van bluetooth is namelijk dat je geen kabeltjes meer nodig hebt om verschillende elektrische apparaten met elkaar te verbinden. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het geklungel met in de war en soms onmogelijk in de knoop geraakte kabeltjes voor eens en voor altijd verleden tijd is. Het overwinnen van het aloude kabeltjes probleem heeft nog een tweede groot voordeel. Het in de knoop raken van kabels, of het nu gaat om die van je oortjes, toetsenbord, hdmi of welke andere kabel dan ook, leidt namelijk na verloop van tijd tot steeds slechtere kwaliteit. Het materiaal dat jouw muziek overbrengt van je smartphone of andere drager naar je oor is simpelweg niet goed bestand tegen al die verdraaiingen en knopen.

Wat is de juiste prijs voor bluetooth oortjes?

Met andere woorden, het is absoluut waar dat bluetooth oortjes een grotere investering zijn dan oordopjes met een kabel. De belangrijkere vraag is hier echter: wat krijg je ervoor terug? Naast het gemak dat het gebrek aan een kabeltje met zich meebrengt zorgt een goede set bluetooth oortjes er ook voor dat de geluidskwaliteit drastisch vergroot wordt, waardoor jouw ervaring er stukken beter op wordt. Simpelweg omdat de overdracht van de audio zonder kabel minder weerstand ervaart dan de overdracht door middel van een kabel. Wat voor jou de juiste prijs is voor het aanschaffen van bluetooth oortjes hangt dus vooral af van jouw budget en hoeveel je wenst te investeren in eigenschappen als geluidskwaliteit en batterijduur.